Ode aan het notitieboekje!
Toegegeven, ik kan misschien old school en totally ‘un-hip’ overkomen om in dit fancy digital tijdperk de lans te breken voor het notitieboekje, maar ik neem met graagte het risico!
Ik weet het, zo goed als alle info is tegenwoordig terug te brengen tot dat kleine, glanzende machientje in ieders jaszak of handtas. De wereld aan je voeten met een simpele vingertoets, al je vragen in een swipe beantwoord, waar je ook bent.
En toch, de meest waardevolle inzichten heb ik niet gekregen via google of op wikipedia, maar door wat mensen mij vertellen, door ervaringen van anderen te beluisteren, door bedenkingen, vragen en antwoorden op te slaan…in mijn notitieboekje!
Mijn trouwste compagnon-en-route op de kennissnelweg, mijn immer aanwezige, nimmer batterijgevoelige schrijfselbuddy, de dweil voor opvang van mijn sponsgedrag.
Mijn notitieboekje helpt om overzicht en inzicht te krijgen in de overvloed aan indrukken en gedachten in mijn hoofd. Het geeft de mogelijkheid om te reflecteren met mezelf, om met krabbels en kleuren informatie en impressies bij te houden en te orderen.
Ik heb er al tientallen vol geschreven, in alle kleuren en formaten, van Moleskines tot die-van-den-Aldi. Ik heb er massa’s gekregen en massa’s gekocht en ik hou ze allemaal bij, in volgorde van gebruik. Af en toe vis ik er eentje uit de stapel als ik het schrijven niet zo goed wil lukken... Snel maar accuraat screen ik de inhoud en - gek genoeg - bijna altijd zorgt dit voor inspiratie, voor een andere kijk op dingen, voor antwoorden op vragen die ik al lang weer vergeten was...
Daarom deze suggestie:
STAP 1: Stop een notitieboekje in je achterzak of handtas, samen met een stylo (liefst een kleintje dat geen vlekken maakt) en schrijf er al je “dat-zou-ik-moeten-onthouden” gedachten in neer. Neem het mee naar je klantenbezoek, je seminar, je interne briefing, zelfs op café met vrienden…
STAP 2: Geef ook je medewerkers een leeg notaboekje-annex-stylo cadeau (liefst met een persoonlijke boodschap en mooie strik! :-) ) en stuur hen met dezelfde missie de wereld in.
STAP 3: Vraag bij de volgende brainstormsessie aan iedereen om hun notaboekje(s) mee te brengen en laat je verrassen door de schat aan informatie en ideeën die jij en je medewerkers bijeen gekrabbeld hebben.
Ik ben ervan overtuigd dat die kleine moeite, om af en toe notities neer te schrijven, echt loont en leidt tot nieuwe inzichten en verbanden om bedrijfsprocessen een andere wending geven.
Absoluut het proberen waard!
En wedden dat je na enkele notaboekjes niet meer zonder kan?