Het belangrijkste tekstje van je website!
Het antwoord is eigenlijk poepsimpel. Het zijn de eerste woorden die je bezoeker op je website hoort te lezen. De zin waarmee je hem of haar in luttele seconden op je website houdt of wegjaagt. Je digitale elevator-pitch. Je tagline, om het in vakjargon te benoemen.
Een tag-watte?
Een tagline beschrijft in enkele woorden wat je organisatie te bieden heeft. Eigenlijk moeten meteen drie zaken duidelijk zijn:
- Wat doe je?
- Waar ben je goed in?
- Wat mag je bezoeker op je site verwachten?
En waarom dan wel?
Een bezoeker scant razendsnel of de website relevant is voor hem of haar. Een beeld, een logo en enkele woorden, meer zal er niet aan te pas komen. Daarom is het cruciaal dat die woorden precies vertellen wat je bestaansreden is, wat jou onderscheidt en wat de bezoeker kan verwachten.
Een sterke tagline is
- Kort: Een volzin kan, maar hou het kort en krachtig.
- Concreet: Vermijd abstracte begrippen als “oplossingen”, “kwaliteit”, “producten”,…
- Objectief: Het waardeoordeel maakt de bezoeker zelf wel.
- SEO-proof: Zorg dat je belangrijkste zoekterm(en) in je tagline voorkomen, of er tenminste aan gelinkt kunnen worden.
- Tekst in HTML: Zet je tagline als tekst op je website, niet in een jpeg- of png-bestand.
Kortom, het vat je bedrijf concreet en duidelijk samen. En dat klinkt makkelijker dan het is!
Een tagline is geen slogan!
Een slogan of baseline maakt, samen met het logo, deel uit van de identiteit van een merk of product. In se hoeft die slogan niets te vertellen over wat je doet.
Toch worden beiden vaak verward en dit zorgt ervoor dat de tagline weggelaten wordt ten voordele van de slogan. Als je website dan niet meteen toont wat je doet, wat je verkoopt of waar je goed in bent, kan dit voor heel wat onbegrip zorgen en je bezoeker doen wegklikken.
Euh…vergeten?
Het gekke is dat heel wat (grote) bedrijven deze tagline simpelweg vergeten of doelbewust weglaten… Misschien omdat ze ervan uitgaan dat iedereen hen kent en meteen weet wat ze te bieden hebben, of omdat ze het belang ervan niet inschatten. We mogen niet denken dat ze het uit minachting doen, maar erg vriendelijk is het niet om je niet voor te stellen wanneer je bezoek krijgt…
Laat ons enkele homepages bekijken:
KBC
"Goeiemiddag, hoe kunnen wij u helpen?"... Vriendelijk zijn ze absoluut wel bij KBC, maar zie jij hier meteen dat dit de site van een bank is? Zelfs het woord "bank" of "verzekeringen" komt op het eerste screen niet voor...
"Wie kent nu KBC niet?" hoor ik u denken. Ja, natuurlijk, maar bedenk dan even dat je een ingeweken Nederlander bent op zoek naar een bank... Dan wil je toch ook meteen zien dat je op de juiste site zit, niet?
NMBS
De NMBS -Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen-...
Toegegeven, die naam voluit door je strot geduwd krijgen, hoeft nu ook weer niet. Maar zie jij ergens hier meteen dat bij onze nationale spoorwegenmaatschappij bent geland? Het mag dan heel hip lijken om enkel je logo te plaatsen, erg duidelijk is het niet. Een tagline met "spoorwegen" of "treinen" of "spoor/sporen" er in zou hier niet misstaan.
Hoe moet het dan wel?
Ik heb even moeten zoeken naar echt goeie voorbeelden, maar deze organisaties tonen hoe het zou moeten:
colora
colora, de verfwinkel. In dit geval komen slogan en tagline dicht in mekaars buurt, maar colora gaat nog een stapje verder. In één oogopslag is duidelijk wat je er kan vinden, ze hebben er zelfs een reuzegrote vraag boven gezet (wat nu ook niet had gehoeven). "Kwalitatieve verf en toebehoren, professioneel advies en een heleboel inspiratie" zegt het allemaal.
Briotherm
Ik heb Briotherm helemaal niet, maar toen ik op zoek ging naar vloerverwarming en op deze site terecht kwam, was mij meteen duidelijk dat ik juist zat! "Uw specialist in vloerverwarming", meer moet dat niet zijn...
Ga de uitdaging aan!
Bereid je maar voor, het kost toch wel even tijd om tot dé goeie tagline te komen. Al is het principe simpel. Je begint met een beschrijving van wat je organisatie doet, wat je verkoopt of aanbiedt en wat men mag verwachten. En vervolgens maak je dit korter en korter… tot de essentie overblijft.
Ik toon even voor hoe ik tot mijn eigen tagline kwam:
1. “Als copywriter schrijf en herschrijf ik teksten voor websites, blogs, social media, advertenties, folders, brochures, magazines, enz… van starters, KMO’s, zelfstandigen, overheidsdiensten… Ik luister naar je noden en wensen en vertaal die op maat van jouw klanten naar wat hen boeit en aanspreekt!”
2. "Schrijven van wervende en wervelende teksten voor websites, blogs, social media, advertenties, folders, brochures, magazines, enz…”
3. “Schrijven voor web en print”
Lukt het niet of heb je geen tijd of goesting om je tagline te formuleren? Of heb je vragen over hetgeen ik hierboven beschreven heb? Dan help ik je graag verder!
Geef mij een seintje en samen zorgen we voor een TOP-tagline!